Foto’s maken en op social media plaatsen. Wij zijn er fan van! Om een foto er nog beter uit te laten springen zijn er honderden apps die je kunt gebruiken voor het bewerken van je foto’s. Er zijn zoveel fotobewerking apps dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Welke zijn nu de beste, de fijnste en de gemakkelijkste in gebruik? Wij gingen op onderzoek uit en hebben onze 5 favoriete fotobewerking apps op een rijtje gezet.
1. Pixlr
Pixlr is een gemakkelijke, overzichtelijke app. Je hebt er alle basic opties die je kunt gebruiken om je foto’s te bewerken: Functies voor de kleur en licht, om vlekjes/rode ogen weg te werken, doodle, kleurenfilters, borders, stickers, tekst, overlays, etc. etc. Ook kun je foto’s in elkaar verwerken om een ‘double exposure’ te creëren.
Voordelen:
- Gemakkelijk in gebruik
- Overzichtelijk
- Heel veel opties
- Gratis
- Geen reclame
Nadelen:
- De kleurenfilters zijn niet de mooiste
- Zoveel opties dat je er even mee bezig moet zijn om alles van de app te kennen
2. Afterlight
Deze app lijkt veel op de app Pixlr, maar heeft iets minder opties. Wat niet betekent dat het een slechte app is om je foto’s te bewerken! Afterlight heeft weer wat mooiere kleurenfilters, borders en filters zoals analoge camera effecten om de foto een wat specialere look te geven.
Voordelen:
- Overzichtelijk
- Erg gebruiksvriendelijk
- Geen reclame
- Mooie filter opties
Nadelen:
- Niet alle opties zijn gratis, maar deze kosten meestal nog geen €1,-
3. Snapseed
Heeft niet zo veel kleurenfilters maar wow, wat een hoop functies om je foto mee te bewerken en te verbeteren! Je kunt er alle kanten mee op. Van kleuren, structuren en kwaliteiten verbeteren tot leuke borders, double exposure en teksten die je kunt toevoegen. Je moet even kijken waar je alle opties kunt vinden maar als je het eenmaal weet is het een hele fijne app om je foto’s mee te bewerken.
Voordelen:
- Overzichtelijk
- Als je er even mee bezig bent geweest is het gemakkelijk in gebruik
- Veel uitgebreide functies
- Geen reclame
Nadelen:
- Weinig kleurenfilters
4. Lightroom CC
Lightroom is een onderdeel van Adobe Photoshop. De app is erg professioneel ingericht, wat ook inhoudt dat je er even mee bezig moet zijn om het onder de knie te krijgen. Eenmaal gewend aan de app werkt hij erg fijn. De app biedt veel functies die je kunt gebruiken om je foto te bewerken qua kleur, licht, vorm etc. Ook staan er kleurenfilters op, maar persoonlijk maak ik hier niet zo veel gebruik van. De app ziet er zeer professioneel uit en is naar mijn mening vooral geschikt voor iemand die gewend is foto’s te bewerken. Mocht je nog uitgebreider aan het werk willen in deze app dan zijn er extra functies beschikbaar, maar deze kun je alleen gebruiken als je een Adobe account hebt.
Voordelen:
- Zeer professionele uitstraling
- Veel functies om allerlei details qua kleur en licht aan te kunnen pakken
- Geen reclame
Nadelen:
- Je moet er even tijd in steken om het onder de knie te krijgen
- Sommige functies zijn niet beschikbaar als je geen Adobe account hebt
5. VSCO
VSCO is al jaren mijn persoonlijke favoriet. Erg makkelijk in gebruik en heel veel mooie filters. Ook kun je een eigen galerij maken die je kunt delen in de VSCO community om je foto’s op deze manier onder de VSCO gebruikers te delen, maar ook om inspiratie op te doen van andere VSCO gebruikers. Maar vooral de filter en tool opties zijn erg mooi en fijn om te gebruiken. Een aantal filters zijn gratis, andere moet je kopen. Deze filter pakketten kosten meestal niet meer dan een paar euro.
Voordelen:
- Hele mooie filters
- Handige functies
- Geen reclame
Nadelen:
- Niet alles is gratis. Paketten met filters kosten meestal een paar euro
Oke, we hebben nu 5 gratis apps besproken, maar er is er toch nog een die ik wil noemen. Deze is niet gratis, maar ook niet duur en zéker de moeite waard!
6. Facetune
Dit is een app die veel wordt gebruikt voor photoshop op het gezicht/lichaam. Ik ben van zulke photoshop niet zo’n fan, maar als je er op een goede manier mee om gaat is het een hele fijne app! Deze app kun je gebruiken voor het vervagen van achtergronden, wegwerken van pukkeltjes, details waar je je aan irriteert zoals uitstekende plukken haar, rommel op de grond of andere details die je weg wilt shoppen, maar ook om voorwerpen meer terug te laten komen (zie afbeelding).
Voordelen:
- Overzichtelijk
- Erg gebruiksvriendelijk (met uitgebreide uitleg en voorbeelden)
- Geen reclame
Nadelen:
- Is niet gratis, je betaalt er €3,99 voor
Conclusie
Dit waren de 5 + 1 apps die wat ons betreft het beste zijn qua fotobewerking. Veel opties, fijn in gebruik en mooie resultaten. Nu kun je zelf aan de slag om er achter te komen welke app het beste bij jou past. Nu zijn wij benieuwd: Stond jouw favoriete app in ons lijstje? Zo niet dan horen wij graag welke app wij nog moeten downloaden!