De camera’s in smartphones worden steeds beter waardoor we tegenwoordig professionele foto’s kunnen maken met onze telefoon. We hebben de telefoon altijd op zak en dus is een fotowaardig moment zo vastgelegd! Maar dan wil je dit wel op de juiste manier doen. In deze blog bespreken we 8 eenvoudige punten die je kunt inzetten om mooie, professionele foto’s te maken met je smartphone.

1. Gebruik het raster

Als je het raster inschakelt bij de instellingen van je camera verdelen de lijnen het scherm in 9 delen. Wanneer je een foto maakt van bijvoorbeeld een landschap is het natuurlijk mooier als het een rechte foto is. Daar zijn de lijnen erg handig voor! Ook kun je met het raster je foto net wat spannender maken. Wanneer je een foto maakt van bijvoorbeeld een gebouw of een persoon, laat dan één van de lijnen over het onderwerp heen lopen. De positie van de lijnen zijn precies de juiste plekken om aan te houden wanneer je een onderwerp niet precies in het midden van de foto vast wilt leggen.

2. Zorg voor genoeg licht

Smartphones zijn geen vervangers van professionele camera’s. Wanneer je een foto maakt in een ruimte waar te weinig ligt is zal er erg veel ruis op de foto te zien zijn. Zorg er daarom voor dat je een foto maakt in een ruimte met genoeg licht. Zoek een plekje naast een raam, gebruik een goede lamp of nog beter: ga naar buiten!

3. Maak je lens schoon

Wat heel veel mensen vergeten voordat ze een foto maken met hun smartphone: de lens schoonmaken. Door het vasthouden van de telefoon kom je vaak met je vingers op de lens. Wanneer je een foto maakt met een vlek op de lens zul je een wazige foto krijgen. Zonde, want dit probleem is zo opgelost! Even schoonmaken met bijvoorbeeld je shirt en je professionele foto’s zijn weer mooi scherp.

Verschil tussen professionele foto's met je smartphone

Verschil van een vieze (links) en een schone (rechts) lens op je smartphone

4. Stel scherp op het voorwerp

Wanneer je een foto maakt tik dan met je vinger op het voorwerp dat jij het liefst scherp hebt. Je camera stelt zich scherp op het voorwerp wat jij het liefst naar voren wil laten komen. Als je een foto van dichtbij maakt krijg je een hele mooie scherptediepte!

5. Maak gebruik van de panorama-functie

De panorama functie kun je gebruiken om mooie foto’s te maken van bijvoorbeeld je uitzicht. Maar je kunt het ook gebruiken om een gebouw op de foto te krijgen waardoor je een soort groothoek creëert. Volg de instructies op je smartphone, je smartphone plakt het aan elkaar en je hebt het hele gebouw op de foto.

Professionele panorama foto

Krijg een groot gebouw mooi op de foto met de panorama-functie

6. Gebruik de professionele instellingen

Met deze optie kun je zaken zoals licht, sluitertijd, kleur, scherpstellen en dergelijke handmatig aanpassen. Allemaal zaken die een professionele camera ook heeft, maar het is en blijft natuurlijk wel een smartphone camera. Wel ben je met deze optie wat meer tijd kwijt en is de automatische functie in de meeste gevallen net zo goed, maar mocht je specifieke foto’s willen maken dan zijn de professionele instellingen een fijne optie.

7. Gebruik nooit de zoom-functie

Het verschil met een professionele camera en met een telefoon is dat je met een telefoon digitaal inzoomt. Als je inzoomt met je telefoon camera gaat de kwaliteit enorm achteruit. Niet doen dus! Wil je een professionele foto van dichtbij maken, ga dan dichter bij het voorwerp staan.

8. Gebruik smartphone lenzen

Je hebt ze vast wel eens gezien: lenzen die je op een smartphone kunt zetten. Meestal zijn het 3 lenzen: Fisheye, macro en een groothoeklens. Vaak zijn ze voor een paar euro te koop. Ze geven nét dat effect wat niet op je telefoon zit. Zo kun je van heel dichtbij een detailfoto maken van bijvoorbeeld een bloem of insect, of een foto van de hele ruimte met de groothoeklens. Leuk om er eens mee te spelen en verschillende soorten foto’s te maken.

Professionele foto's met marco-opzetlens

Effecten van een macro-opzetlensje

Als je rekening houdt met deze 8 punten maak je binnen no-time de mooiste foto’s met je smartphone. Wil je ook weten welke fotobewerking apps je het beste kunt gebruiken om je foto’s professioneel te bewerken naar jouw huisstijl.

Nu zijn wij benieuwd: welke tips heb jij voor ons? Laat het weten onder de blog!